Bifocale glazen zijn meer bekend als ”glazen met een maantje” hiervan zijn er echter ook verschillende uitvoering. Er bestaan zelfs trifocale glazen hierbij is er nog een derde deel in het glas verwerkt voor het kijken op specifieke werkafstanden dichtbij.

Multifocale glazen zijn de glazen waarbij het leesdeel niet zichtbaar in het glas is verwerkt. Het betreft glazen met bovenin het vertedeel en trapgewijs oplopen van de sterkte voor het nabij zien. In de loop van de jaren zijn deze glazen steeds meer verbeterd waarbij de kijkzones steeds ruimer zijn geworden en vloeiender in elkaar verlopen.

De nieuwste ontwikkelingen zijn dat deze glazen nog individueler worden aangepast en rekening houden met de kijkgewoontes van de dragers, zoals: hoe is de hoofdhouding bij het kijken veraf en hoeveel buigt iemand zijn hoofd bij het lezen.

We zien ook steeds vaker dat er gekozen wordt voor computerglazen, een speciale uitvoering van de multifocale glazen. Hierbij blijft de normale werkhouding gehandhaafd bij het werken achter een beeldscherm.