Werken uw ogen niet goed samen?

Het oog begint zich pas te ontwikkelen vanaf de geboorte. Het echte waarnemen moet dan nog beginnen. Dat is ook de reden dat jonge baby’s vaak scheel kijken. De ontwikkeling van het oog loopt door tot ongeveer het zesde levensjaar. Als een van de ogen zich in deze periode door te veel scheelzien niet voldoende ontwikkelt, ontstaat er een ’lui oog’ (ook wel: amblyopie). Tijdige ontdekking van dit foutje van de natuur voorkomt op latere leeftijd een hoop narigheid. Jonge kinderen kunnen een lui oog nog verbeteren door bijvoorbeeld het afplakken van het goede oog, eventueel in combinatie met een brilcorrectie. Bij twijfel kunt u contact opnemen met een orthoptist (specialist op het gebied van de samenwerking van de ogen). Amblyopie komt vaak herhaaldelijk in één familie voor, maar is niet per definitie erfelijk.

Cataract (Staar)
Heeft u last van een vertroebelde blik?

Cataract kan allerlei oorzaken hebben, zoals glaucoom, suikerziekte of een trauma. In zulke gevallen spreken we van secundair cataract. Maar vaak staat cataract op zichzelf en is er geen andere reden te vinden dan slijtage van de ooglens. Dan hebben we het over primair cataract. Als cataract wordt vastgesteld, is het hoe dan ook verstandig om een bezoek te brengen aan de oogarts voor een definitieve diagnose.

Glaucoom
Is uw oogdruk onder controle?

Glaucoom is een relatief vaak voorkomende oogziekte en één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid in de westerse wereld. Het is het afsterven van de zogenoemde zenuwvezellaag van de oogzenuw, oftewel de verbinding naar de hersenen. De ziekte begint aan de zijkant van het gezichtsveld en is vaak progressief. Dit wil zeggen dat het alleen maar erger wordt. Het centrale zien blijft het langst intact, waardoor er een ’tunnelzicht’ overblijft. Hoe glaucoom ontstaat, is onbekend. Vaak wordt hoge oogdruk als oorzaak genoemd, maar er zijn steeds meer theorieën die hiermee in tegenspraak zijn; glaucoom komt net zo vaak voor bij een normale oogdruk. Het alleen meten van de oogdruk geeft dan ook valse zekerheid bij het diagnosticeren van glaucoom. Nader onderzoek, bijvoorbeeld van het gezichtveld, is nodig voor een juiste diagnose. Zeker is wel dat het proces door tijdige diagnose en behandeling kan worden afgeremd of zelfs gestopt.

Macula Degeneratie (MD)
Kunt U anderen steeds moeilijker in de ogen kijken?

Macula Degeneratie (ook wel: MD) is een oogziekte die relatief veel voorkomt bij oudere mensen. Door tot nog toe onbekende oorzaak gaat het centrale gezichtsveld stuk, waardoor men steeds meer moeite krijgt met het aankijken van personen of lezen. Autorijden gaat daarentegen vaak opvallend goed. In de ’natte’ vorm is MD bij tijdige diagnose af te remmen. De ’droge’ variant gaat langzaam en is echter onbehandelbaar. Vandaag de dag klinken er steeds meer verhalen dat MD in een vroeg stadium kan worden geremd met behulp van voedingssupplementen met Luteïne en Zeactine.