Hierbij valt het geprojecteerde beeld niet precies op het netvlies hierin onderscheiden we:

Myopie (bijziendheid)

Wordt het in de verste steeds waziger?
Heeft u de neiging om steeds dichter bij de televisie te gaan zitten? Heeft u in de auto moeite met het lezen van de verkeersborden? Knijpt u vaak met uw ogen om scherper te kunnen zien? Dan zou er wel eens sprake kunnen zijn van bijziendheid (ook wel: myopie). Geen ziekte, maar een afwijking van het oog die meestal tussen het 10e en 25e levensjaar ontstaat. Bij myopie wordt het licht te sterk gebroken door de ooglens, met als resultaat dat het beeld vóór het netvlies wordt geprojecteerd in plaats van erop. Dit probleem kan worden verholpen met een bril of lenzen met negatieve (min-)correctie.

Hypermetropie ( verziendheid)

Ziet u het dichtbij niet zo scherp meer?
Beginnen voorwerpen dichtbij er wazig uit te zien? Krijgt u de neiging uw boek of krant verder van u af te houden en heeft u wel eens last van vermoeide, branderige ogen, concentratieverlies, tranende ogen, overgevoelig voor licht en hoofdpijn? Dan is er een reële kans dat u kampt met verziendheid (ook wel: hypermetropie). Dit schoonheidsfoutje van moeder natuur zorgt ervoor dat voorwerpen achter het netvlies worden afgebeeld in plaats van erop. Op jongere leeftijd is het oog nog in staat deze afwijking zelf te corrigeren. Maar later wordt dat lastiger. Dan is een bril (of lenzen) op de juiste positieve (plus-) sterkte de meest voor de hand liggende oplossing.

Astigmatisme (cylindrischeafwijking)

Ziet U een vertekend beeld van de wereld?
Er bestaat een kans dat u de wereld – bewust of onbewust – anders waarneemt dan andere mensen. Dit verschijnsel doet zich voor als uw oog licht eivormig is in plaats van rond. In zo’n geval heeft het oog een lange en een korte zijde, waardoor de dingen die u ziet op verschillende plaatsen op uw netvlies worden afgebeeld. Deze op zich onschuldige afwijking kan prima worden gecorrigeerd met een cilindrisch glas. Daarbij is het wel nuttig om te weten dat het resultaat in eerste instantie misschien wat tegenvalt. Het is namelijk mogelijk dat u in de loop der jaren zo gewend bent geraakt aan het vertekende beeld dat u altijd zag, dat u het gecorrigeerde beeld juist als vertekent ervaart. Maar geen nood: na een tijdje ziet u de wereld scherper dan ooit.

Presbyopie (ouderdomdsverziendheid)

Dansen de letters voor uw ogen?
Moet u uw boek steeds verder van u afhouden om de letters nog te kunnen lezen? Heeft u daarbij vaak last van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies? Dan is de oorzaak misschien wel nabijziendheid (ook wel: presbyopie). Presbyopie treedt meestal op rond het 45e levensjaar, als de ooglens niet meer in staat is zijn sterkte aan te passen om dingen op korte afstand scherp te zien. Het is geen ziekte, maar puur een gevolg van het ouder worden. Presbyopie gaat vaak samen met bijziendheid of verziendheid, afwijkingen van het oog waarbij het licht niet op de juiste manier wordt gebroken. Als u nog geen bril draagt, is de beste remedie meestal een leesbril. Bent u al wel brildragend, dan kunnen glazen of contactlenzen met zowel afstand- als nabijcorrectie (bifocaal of multifocaal) de oplossing zijn.